Velg det beste teamet her hjemme også

Under fanen «Undersøkelser du må igjennom» forteller jeg om de ulike prøvene du må ta for å registrere i en journal til klinikken som du har valgt å bli behandlet hos. Jeg vil også råde deg til å velge med omhu hvem du velger her hjemme som utfører undersøkelsene og følger deg opp under prosessen. For det eneste klinikken i utlandet gjør, er å gjennomføre selve behandlingen. Alt det andre skjer her hjemme. Alle blodprøver og gynekologiske undersøkelsene skal du ta før du kommer til klinikken som behandler deg. Der gjorde jeg en tabbe, ikke fordi jeg ikke tenkte meg om, men mer fordi systemet vårt ikke vet hva slags hjelp du kan få. Jeg har noen blodprøveresultat liggende hos fastlegen, noen hos St. Olavs Hospital og noen hos gynekologen jeg startet opp hos, og det er rene kaoset.

I og med at det ikke er lov med assistert befruktning for enslige i Norge, går du også glipp av stor medisinsk kompetanse. Fastlegen min viste lite om hva hun kunne hjelpe meg med når jeg fortalte henne at jeg ville gjøre dette. Hun har fra dag en heiet på meg og hjulpet meg med det hun mente hun kunne hjelpe meg med, men hun har også lært en del under prosessen. Når jeg var hos henne etter mitt niende forsøk og jeg syntes at alt så helt mørkt ut, tok hun en sjanse og henviste meg til Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim. Det er det beste som har hendt meg i prosessen.

I det jeg tråkker over dørstokken til Spiren Fertilitetsklinikk kjenner jeg at jeg er på rett plass. Atmosfæren du møter på klinikken oser av profesjonalitet, ekspertise og ikke minst mennesker som elsker jobben sin. De har satt sammen en klinikk med de beste folkene i faget, men også de beste folkene med de største hjertene. I fotballspårket sier vi at vi «Blør for drakta». Det gjør de på Spiren også, de blår for drakta, og de er stolte av jobben sin, og de tørr og si at de er god.

Jeg møter gynekolog Hildegunn Stoum på den første timen jeg hadde hos dem. Hun tar meg imot som en kvinne, ikke en pasient som sliter med å bli gravid. Også snakker hun norsk, og jeg er i hjembyen min. Hun er opptatt av å utelukke alle faktorer for hvorfor jeg fram til nå ikke har blitt gravid. Hun tar en ultralydundersøkelse og finner ingen opplagte grunner for hvorfor jeg ikke har blitt gravid. Hun sender meg så til St. Olav for å ta blodprøver for å utelukke andre utfordringer. Hun finner fort ut at jeg har lite egg og sier så fint; vi venter på gullettet, Anne Berit.

I mitt neste besøk møter jeg Gynekolog Liv Bente Romundstad som har blitt min nye helt. Det var når jeg møtte henne at jeg forsto at det er her jeg skulle ha vært helt fra starten. Jeg møter person nummer to som helt oppriktig ønsker at jeg skal lykkes og vil hjelpe meg med det. Hun og Spiren har ikke mulighet til å hjelpe meg med selve behandlingen, men de kan hjelpe meg med undersøkelser og faglig kompetanse. Plutselig føler jeg at det er lys i tunellen og at jeg er i de beste hender.

Liv Bente har blitt min nye gynekolog, og jeg nekter å bytte. Hun er ærlig og hun gir meg en trygghetsfølelse. Jeg opplever at rådene hun gir meg er til mitt beste i min situasjon. Og min situasjon har dessverre til slutt blitt ganske komplisert. Det gjør at jeg ikke lengre klarer å ta valgene alene. Jeg trenger henne for å lande på riktige valg, da vi har begynt å bevege oss inn på et farvann som få har kunnskap om. I tillegg til faglig ekspertise har hun en personlighet som gjør at det er umulig å ikke like henne. Hun har empati, forståelse, skaper tillit og hun gir deg en følelse av at du er viktigst i hele verden. Jeg trodde aldri jeg skulle si at jeg er glad i gynekologen min, men det er jeg.

Når jeg testet negativt etter IVF forsøk sist gang (i februar 2020), ringte hun meg fredag ettermiddag når hun var på vei hjem. Det er noe jeg ikke forventet, men satte umåtelig stor pris på. Når vi avsluttet samtalen hadde vi allerede pekt ut neste steg og vi skulle møtes over helgen for å finne veien videre, sammen. Når du tester negativt på forsøk nummer ti føler du at det ikke finnes mer håp. Det blir svart, men du blir ikke lenge i mørket for Liv Bente røsker tak i deg og viser at det finnes flere veier.

Senere samme uke blir jeg kontaktet av en sykepleier hos Spiren som tilbyr seg og hjelpe meg med praktiske ting som prøvetakning mm. Plutselig hadde jeg et helt team rundt meg som ville hjelpe meg. Jeg har hele tiden følt at jeg har vært helt alene, også plutselig har jeg det beste teamet jeg kan få.

Derfor ber jeg deg om å velge et godt team også her hjemme. Det er så viktig. Jeg er usikker på om jeg har kommet til å fortsette hvis jeg ikke har kommet inn hos Spiren. De har gitt meg en følelse av at det ikke er over enda, at det fortsatt finnes håp, og de har forklart hvorfor. Som Liv Bente sier; Hybel´n (livmora) er fin den, den er nyoppusset og den har hatt den beste entreprenøren. Vi mangler bare en bybelboer. Det har vært litt vanskelig å finne den som skal flytte inn, men en dag skal vi finne den.