Selve behandlingen

Jeg var veldig engstelig for selve behandlingen, men jeg skal love deg at det er ikke noe å engste seg for. Det er faktisk et fint øyeblikk og et øyeblikk du vil huske resten av livet. I hvert fall den gangen du faktisk lyktes med å bli gravid. Det er hverken vondt eller ubehagelig, og alt er over på noen få minutter. Jeg kommer til å beskrive mine erfaringer og opplevelser om dette, og jeg vil henvise til Stork i og med at det er den klinikken jeg har benyttet under hele min behandlingstid.

Første gang jeg skulle reise var jeg livredd. Jeg sov ikke ett minutt natten før jeg skulle reise og jeg svettet av redsel. Jeg tenkte; hva er det du holder på med...? Hva er det du har satt i gang? Dette klarer du ikke.. Jeg kan ikke gjøre dette. Jeg var altså så redd.. Jeg ble egentlig redd for alt den natten. Ting jeg ikke har vært redd for før. Redd for at jeg ikke skulle klare å være alene med et barn, redd for at jeg ikke ville takle det. Så for meg at hele livet mitt ble snudd på hodet. Også visste jeg ikke helt hvordan det ble gjort med innsettingen av strået (sæd fra en donor). Jeg var livredd. Jeg bestemte meg like vel for at jeg skulle reise, også fikk jeg bare ombestemme meg når jeg var på klinikken. Jeg dro og jeg gjennomførte, og når jeg var ferdig kjente jeg av hele mitt hjerte at dette var helt riktig. De andre gangene jeg har reist, har jeg bare gledet meg. Har sett på det som en fantastisk opplevelse.

De tre første gangene jeg reiste, hadde jeg med meg noen. De to første gangene hadde jeg med meg min beste venninne, og den tredje gangen pappan min. Etter hvert ble jeg ganske trygg på det hele, så for å spare litt penger, reiste jeg alene to turer. De to siste turene før jeg startet med IVF hadde jeg med meg pappa, og siste turen lillesøsteren min. Det er alltid godt å ha med seg noen en er trygg på. Det føles godt. Dette er ditt valg. 

Jeg har hver gang valgt å reise ned med morgenflyet og vært i København før kl. 12. Det har variert med når jeg har fått time på klinikken. Noen ganger har jeg hatt god tid før jeg skulle inn, og da har jeg som regel gått på Nyhavn og spist en god lunsj. Jeg har vært heldig med været hver tur, og jeg vil si at ingen byer er vakrere enn København når byen bader i sol.

Så har jeg ruslet til klinikken. Klinikken ligger bare 2 minutters gange fra Nyhavn. Jeg har brukt å være der i god tid, ca 30-20 minutter før, da jeg synes det er behagelig og sitte å slappe av på venteværelse.

Jeg har blitt tatt godt imot i resepsjonen der jeg blir registrert. Da betaler jeg for timen min (se regnskap for behandling i avsnitt for Økonomi), også har jeg gått og satt meg for å vente. Det er en god atmosfære på Stork som gir deg en god ro.

Jeg har ikke opplevd at de er forsinket. På minuttet når jeg har time, har en jordmor eller sykepleier kommet og hentet meg. Da får jeg et eget rom som er innredet med en sofagruppe og en behandlingsseng. Sengen er ikke sånn som den er hos gynekologen, men en seng som gjør at det ikke oppleves så «medisinsk».

Jordmoren/sykepleieren tar seg god tid sammen med deg. Den første gangen du er der, forklarer hun om alt som skal skje. Har du vært der før, snakker hun om hvordan du opplevde ikke å bli gravid siste gang. Før vi starter, ber hun deg om å bekrefte at det er riktig strå de har tatt fram, slik at det er helt sikkert at det er det du har bestilt. Deretter skriver du under på et papir at dette er korrekt, og at det er insinuasjon du skal igjennom. Du får også utlevert en konvolutt med noe informasjon og en graviditetstest. Denne skal du bruke 15 dager etter at du er insinuert. De skriver datoen for testing på konvolutten.

Så blir du bedt om å ta av deg bukse og truse for så å legge deg på sengen. Der ligger du normalt, men har beina dine plassert med fotbladene i sengen og knærne som høyeste punkt. Dette for at de skal kunne komme til i underlivet. Du får et håndkle over deg slik at du ikke føler deg naken og sårbar.

Jordmoren/sykepleieren vil hele tiden fortelle deg hva hun gjør, slik at det ikke skjer noe uventet for deg. Hun setter inn et instrument i skjeden din som du kjenner igjen fra før. Det er det samme som gynekologen brukte når du tok celleprøve. Dette for at de skal kunne komme godt inn i lovmoren din og få strået så godt inn som mulig.

Når dette instrumentet er på plass, settes kateteret på plass som inneholder sæd fra din donor, og nå er du klar for å bli insinuert. Før hun insinuerer deg, spør hun om du er klar, og gjør det ikke før du har bekreftet at du er det. Du kjenner ikke at hun går inn med kateteret. Når hun er i gang med insinueringen, kan du kjenne et lite trykk/press i nedre del av magen, men det er hverken er vondt eller ubehagelig, og det er over på to-tre sekunder.

Også.. er du ferdig. Alt dette foregår innenfor 2-4 minutter - og det er helt uproblematisk, og ikke ubehagelig. Det ubehaget du kjenner er egentlig fordi det er akkurat der det skjer.. du skjønner? Underlivet til oss kvinner er så privat og personlig, og da vil alt som skjer der nede oppleves som litt ubehagelig fordi det er så personlig.

Når behandlingen er ferdig, brer jordmoren/sykepleier over deg et pledd og du får ligge i sengen i 20-30 minutter etter behandlingen for å slappe av. Dette er den beste tiden. Den mestringsfølelsen du føler da er ubeskrivelig. Jeg føler meg som den tøffeste i hele verden, og tankene flyr rundt i hodet på om dette blir noe av. Om jeg akkurat da faktisk har blitt gravid.

Du kan oppleve at du blør litt og at det er litt slim som kommer ut av underlivet etter insinueringen. Dette er normalt, og det slimet du ser er ikke innholdet i strået som kommet ut. Sæden som skal gjøre jobben sin sitter på plass, og alt er i orden. Det slimet er væsken i strået som holder sæden. Sæden er for lengst svømt av gårde for å prøve å treffe egget. Dersom du blør litt er det på grunn av at det er ganske tynne slimhinner i skjeden som har kommet i kontakt med instrumentet eller kateteret som er ført inn, og det er ikke farlig. Jeg har alltid brukt et bind de første timene etter behandling, så slipper jeg å engste meg for at det kommer igjennom.

Den følelsen du får når du er ferdig behandlet er enorm, og den følelsen er stor. Jeg er nok en av de emosjonelle typene, men er du ikke det, så blir du det av dette. Jeg har faktisk stått øverst på Nyhavn med Kim Larsen på ørene og grått. Og det er gledestårer...

Når jeg er på tur hjem etter en lang dag, er følelsen som at du har besteget verdens største fjell.