Hvilken klinikk skal jeg velge

I og med at det ikke er lov for enslige kvinner i Norge å få hjelp til assistert befruktning, må du til utlandet for å få hjelp. Det er en rekke Europeiske land som tilbyr dette, og det er et hav av klinikker du kan velge mellom.

Eksempler på hvilke land som tilbyr assistert befruktning for enslige:

 • Danmark
 • Tyskland
 • Holland
 • Østerrike
 • Spania
 • Finland
 • Island
 • Russland
 • Latvia
 • Hellas
 • USA (ikke Europa)

I hvert av disse landene finnes det mange klinikker å velge mellom. Det er så mange klinikker at det er vanskelig å få hentet ut informasjon om alle, derfor har jeg valgt ut noen få fra noen av landene.

Danmark:

 • Stork Klinik - VivaNeo
 • Stork klinikken finner du i København og Aarhus. Stork har blitt en kjede som heter VivaNeo, og de har også klinikker i Tyskland, Holland og Østerrike.
 • Copenhagen Fertility Center
 • Vitanova
 • Sellmer Klinik AsP
 • Fertilitetsklinikken Trianglen AsP
 • Dansk Fertilitetsklinik

Spania:

 • Instituto Bernabeu
 • De har mange klinikker som du finner i disse byene:
 • Alicante
 • Madrid
 • Cartagena
 • Albacete
 • Eictte
 • Benidorm

Når du har tatt et så viktig og stort valg om å velge å reise utenlands for å få hjelp til å bli gravid, er det viktig å finne en klinikk som passer for deg. Her er vi også forskjellige med tanke på hva som er viktig for en selv. Finn ut hva som er viktig for deg og velg klinikk ut i fra det. Jeg var innom flere nettsider for hvilke klinikker jeg skulle velge, også satte jeg meg opp noen punkter som gjorde at jeg havnet opp med den klinikken jeg gjorde.

Mine punkter:

Hvilket land skal jeg velge?

Jeg ville velge et land som ikke er så ulikt mitt eget. Jeg vil at det skal føles nesten som hjemme, og jeg vil at språket de snakker ikke skal være så annerledes enn mitt eget. Det kan være vanskelig og kommunisere på engelsk, da det er mye fagspråk innen fertilitetsspråket som kan være vanskelig å forstå, men også vanskelig å uttrykke. Er ikke språket det viktigste for deg, da du er trygg på at du forstår og blir forstått, er ikke det noe problem. 

Økonomien er et viktig tema i denne sammenhengen. Det er svært dyrt å dra utenlands for fertilitetsbehandling, derfor er det lurt å se hvor kostnadene blir lavest. Det er billigere å reise til Danmark enn for.eks Russland, Island eller Spania.

Reiselengden var også viktig. Jeg var ikke klar over det på forhånd, men det krever mye energi av deg for en slik reise, og jeg syntes reiselengden også betydde mye når jeg skulle velge. For du blir sliten av å reise for et slikt formål.

Jeg valgte Danmark. Det var ganske likt mitt eget land og mitt eget språk. Jeg trengte ikke bekymre meg for å forstå eller bli forstått, og det var ikke så veldig langt å reise. SAS tilbyr direkte flygninger mellom Trondheim og København, men også andre fly muligheter som gjør det enkelt å finne reiser. Det var heller ikke så dyrt som om jeg skulle velge Russland, Island eller Spania.

Så var det hvilken klinikk i Danmark jeg skulle velge, for her er det en mange muligheter. Jeg søkte en god del på nettet og leste på deres hjemmesider. Jeg er en person som har behov for tett oppfølging og trygghet.

Jeg bestemte meg først for en klinikk i København som jeg syntes så bra ut, helt til jeg leste på nettet om en annen norsk kvinne som hadde valgt den, men endret i ettertid. Hun følte at den klinikken var upersonlig og fungerte nesten som et samlebånd der de var mest opptatt av selve behandlingen, men ikke mennesket som helhet.

Jeg havnet til slutt på Stork klinikk - VivaNeo i København, og jeg har aldri angret på valget mitt. De er utrolig profesjonelle, og jeg føler meg veldig ivaretatt som kvinne. Alle som jobber der har stor kompetanse, og de tar ofte vanskelige valg sammen med deg slik at du slipper å være helt alene om viktige valg. Det er også utrolig hyggelig å komme dit. Det er alltid en koselig person som tar i mot deg i resepsjonen, det er hjemmekoselig der, det er rent og pent, du føler på ingen måte at det er et sykehus/klinikk. De har bestemt seg for å velge et hjemmekoselig uttrykk for at du skal føle deg roligere når du er der. Når du er i en slik prosess er du veldig emosjonell, og når jeg møter jordmødre, sykepleierske og leger på Stork, blir jeg glad i dem med det samme - alle sammen. Rommene hvor du blir behandlet i er ikke et typisk gynekologisk undersøkelsesrom. Alle rommene har sofa og hyggelig interiør. De har ikke valgt den typiske gynekologstolen, men har i stedet for, en seng som du blir behandlet i. Du har mulighet til å spille musikken din der om du ønsker, og de tenner lys. Du føler deg ikke ubekvem i det hele tatt.

Dersom du trenger informasjon, svarer de innen kort tid når du sender e-post. Alle e-postene starter med Kære Anne Berit, og de ønsker deg alltid en god dag. Er de i tvil om du har forstått det de prøver å forklare, ringer de for å være helt sikker. Jeg har alltid blitt møtt av en hyggelig ansatt på Stork, og alltid følt meg ivaretatt. Det har virkelig vært en trygghet. Jeg har måttet dra dit på mange behandlinger, men synes alle besøkene har vært like fine. Stedet gjør at selve opplevelsen med behandlingen blir minnerike. Atmosfæren gir deg en følelse av at du har gjort det største i livet ditt, noe du har, men som gir deg et ekstra stort minne i prosessen om å bli mamma. I og med at jeg har vært der mange ganger, har jeg også fått mulighet til å møte mange av personale. Alle har gitt meg den samme tryggheten og gitt meg den roen som jeg trenger når jeg blir behandlet.

Som du skjønner, så har jeg bare fint og si om Stork klinik i København, og jeg kan gi de beste anbefalinger om dem.

Nå er valget ditt. Og lov meg at du leter etter de tingene som er viktig for deg, for vi er forskjellige, og det er din tur nå, og da handler alt kun om deg :-)